Vitorlás iskola:

A képzési díj magában foglalja:

 • hajók és oktatók díja a tanfolyam napjain, valamint a gyakorlati vizsgán
 • hallgatóink a HSZ-t magyarázó előadásokat videón, a teljes elméleti tananyagot, valamint a vizsgán is használt kérdések gyakorló tesztjeit megkapják digitális formában

A hatósági vizsgadíj, a képesítés kiállításának díja, illetve a leutazás, az étkezés és a szállás költsége. A tanfolyamdíj tartalmazza az elméleti és gyakorlati oktatás, tananyag, hajóüzemanyag, kihelyezett vizsga hatósági kiszállási díját, a terembérletet, egyszóval valamennyi költséget, ami az oktatással kapcsolatos.

Balatonföldvári Flottánk 4 db 26 lábas Sudár típusú hajóból áll. Ezek a tőkesúlyos hajók jól manőverezhetők és biztonságosak. A kisgéphajós jogosítványt is megszerezni vágyók egy 20 lóerős Aquamat elektromos motorral felszerelt Fűke 550-es hajóval gyakorolnak. Aki a robbanó motoros hajóval történő képzést választja, egy 90 lóerős Bella 561-essel gyakorolhat a Dunán.
Minden hajón külön oktató vezeti a gyakorlatot.

Ahhoz, hogy valaki megtanuljon hajót vezetni, legalább öt napos tanfolyamra van szükség, ahol a gyakorlati ismeretekre különösen nagy hangsúlyt fektetnek. Tanfolyamainkon e-learning (távoktatásos elmélet) rendszerű önálló tanulással, előre készüléssel, minimálisra csökkentettük az elméleti képzést (fél napos személyes konzultáció keretében lehet kérdezni), így a fennmaradó időben vitorlázunk. Mivel a kisgéphajós képzés másik helyszínen és más időpontban van, így az 5 napos gyakorlati tanfolyam alapos felkészülést biztosít a vitorlás vizsgára.

A teljes szélcsend igen ritka a Balatonon, ha azonban mégis előfordul, ezt az időt a kikötői ki-, beállások megtanulására, a hajók felszerelésének, a különböző csomók megkötésének gyakorlására fordítjuk.

A konzultációra füzet és írószer szükséges, a tesztek gyakorlásához nélkülözhetetlen egy laptop vagy notebook (internet eléréssel).

A gyakorlati képzésnél nyáron naptej, folyadék, fejfedő, hosszú ujjú póló és világos talpú sportcipő vagy ún. deck cipő ajánlott, tavasszal és ősszel meleg, vízhatlan ruha szükséges.

Igen! A Hajózási Szabályzatot – amely a legnagyobb anyagrész – mind videón, mind elektronikus formában elküldjük a tanfolyam előtt. Az online gyakorló tesztek felülete 30 nappal a választott elméleti vizsga dátum előtt aktiválódik. Egy kis otthoni előre tanulással a tanfolyam estéi nyaralósabb hangulatúvá tehetők, de a gyakorlati képzés alatt lehetőség nyílik személyes konzultációra is.

Balatonföldvár a déli part egyik legkedveltebb városa, számos szálláslehetőséget kínál a kiadó szobáktól a 4 csillagos szállodákig.

Vitorlás iskolánk szállásadó partnercége kedvező áron kínál tiszta, csendes, központi helyen fekvő szállást 10 perc sétára a Kikötőtől.

Kérjen árajánlatot és foglaljon szállást az online jelentkezési lap Megjegyzés rovatán keresztül!

Sportos hallgatóinknak igény esetén ingyen szállást biztosítunk oktató hajóinkon.

A kikötőben számos étkezési lehetőség van: büfék, éttermek stb. Nagyáruházak (Tesco, Spar) 500-1000 méteres körzetben találhatók.

A motoros oktatás elméleti anyaga szinte teljesen megegyezik a vitorlás kishajóéval, mindössze egy tantárggyal többől kell vizsgázni.
2023-tól Vitorlásiskolánk elektromos hajóval oktat a Balatonon, így a kisgéphajós képzés és a vizsga is a vitorlással azonos napon van Balatonföldváron.
Mindenképpen érdemes egyszerre megcsinálni a kettőt, mert utólag sokkal többe kerül, hiszen újra be kell fizetni a teljes tanfolyam díjat.

2009. január 1-től megszűnt az egyéni felkészülés és egyéni vizsgázás rendszere. Hajóvezetői vizsgát csak jóváhagyott képzőszerv által szervezett tanfolyam keretében lehet letenni. Akkreditált oktatási intézményünk megszervezi (a feltüntetett vizsgaidőpontokban) a kihelyezett hajóvezetői vizsgát, a hatósági vizsgabizottság kiszállását. A vizsgatermet és a vizsgahajókat mi biztosítjuk.

 1. Vitorlás kishajós képesítést megszerezni vágyóknak az alábbi tantárgyakból kell tesztvizsgát írniuk:
  1. Hajózási Szabályzat (57/2011-es NFM rendelet)
  2. Vitorlás tantárgy, amely az alábbi témaköröket foglalja magába:
   • Hajózási földrajz, vízrajz, meteorológia
   • Hajóelmélet, hajók szerkezete és építése, felszerelése, hajógéptan
   • Hajóvezetés tan
   • Vízi közlekedési ismeretek, vízből mentés, elsősegélynyújtás
   • Vitorlázás elmélet
 2. Kisgéphajós képesítést megszerezni vágyóknak az alábbi tantárgyakból kell tesztvizsgát írniuk:
  1. Hajózási Szabályzat
  2. Géphajós tantárgy, amely az alábbi témaköröket foglalja magába:
   • Hajózási földrajz, vízrajz, meteorológia
   • Hajóelmélet, hajók szerkezete és építése, felszerelése, hajógéptan
   • Hajóvezetés tan
   • Vízi közlekedési ismeretek, vízből mentés, elsősegélynyújtás
 3. Gyakorlati vizsga vitorláshajón
  1. Hajó felszerelése, indulásra való előkészítése
  2. Kötélműveletek
  3. Elindulás kikötőhelyről
  4. Nyíltvízi manőverek bemutatása (hajózás különböző szélirányokban)
  5. Vízből mentés (kidobott mentőgyűrűhöz történő visszahajózás, ott megállás)
  6. Kikötés
 4. Gyakorlati vizsgafeladatok kisgéphajón
  1. Vízből mentés, céltárgy megközelítése
  2. Indulás kikötőhelyről
  3. Egyenes vonalú haladás, illetve kanyarodás előre és hátramenetben
  4. Párhuzamos parkolás móló mellé
  5. Cölöpre állás (hajó megállítása egy adott pontnál)

Ha a tesztek közül akár egy nem sikerül, a vizsgázó nem bocsátható gyakorlati vizsgára. A gyakorlati vizsgán való részvétel feltétele a sikeres elméleti vizsga.

Pótvizsgára való jelentkezés esetén a KAV (Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont) OTP Bank Nyrt.-nél vezetett 11711003-21463062 számú  számlájára kell befizetni a pótvizsgadíjat, és az ezt igazoló dokumentumot, valamint a Pótvizsga jelentkezési lapot email-ben eljuttatni hozzánk, megjelölve a kívánt pótvizsgaidőpontot.

Ha nem tudna megjelenni a vizsgán, azt emailben kell jelezni Vitorlásiskolánk felé legalább 48 órával a vizsga előtt, mivel a képzőszervnek legkésőbb a vizsgát megelőző munkanap délelőtt 9:00-ig el kell juttatnia a lemondást a Hatósághoz. Mindenki lemondhatja magának is az e-Hivatalban.

Amennyiben ez nem történik meg, a hallgatónak a teljes vizsgadíjat újra be kell fizetni, ha legközelebb vizsgára jelentkezik!

A KAV (vizsgáztatás) elérhetőségei:

 • Telefon: +36 1 510 0101 / +36 1 814 1800
 • E-mail: info@kavk.hu
Igen! Igény esetén vitorlás iskolánk további gyakorlási lehetőséget biztosít tanulóinak térítés fejében egy előre megbeszélt időpontban.
A nálunk végzett hallgatók részére lehetőséget biztosítunk oktatóhajóink bérlésére. A nagyhajós manővertréning elvégzése után Jeanneau 36i hajónk is bérelhető.

Vitorlásiskolánk azokra is gondolt, akik a friss jogosítvánnyal még nem mernek egyedül nekivágni a Magyar Tengernek. Oktató hajóink -további gyakorlás céljából -kedvező áron bérelhetők akár önállóan, akár oktatóval.  Tantúráinkon profi túravezetővel indulhattok felfedezni a Balatont úgy, hogy a saját hajótokat ti vezetitek!

Azok számára, akik már magabiztosan vitorláznak kisebb hajókkal egyedül, nagyhajós manővertréningeket tartunk, ahol 36 lábas Jeannuau 36i hajónk vezetésével ismerkedhetnek meg.

Hajóbérlés:

Hajóink a balatonföldvári Bahart kikötőben találhatók. A sudarak a „parton”, a Jeanneau a Galamb-szigeten áll.

Hajóink -amennyiben más megállapodás nem történt- 8.30 és 10 óra között vehetők át előzetes telefonos egyeztetés után. A leadás -amennyiben más megállapodás nem történt-17 és 19 óra között lehetséges.

bérbeadó és a bérlő együtt átnézik a hajót, különös tekintettel a vitorlák állapotára, a motor működésére és a kötelező felszerelések meglétére. Ez a sudaraknál kb. 10-15 percet, a Jeanneau 36-nál 30-60 percet vesz igénybe, mely beleszámít a bérlet időtartamába. Ez alatt az idő alatt kerül sor a bérleti szerződés aláírására, valamint a készpénzes kaució átvételére is.

A kaució egy készpénzben átadott biztosíték (letét), mely a hajón és/vagy annak tartozékaiban -esetlegesen -okozott károk fedezésére szolgál. Károkozás esetén a teljes kauciót visszatartjuk a csere vagy -amennyiben lehetséges- javítás végéig, és a levonás ezután a szakember által kiállított számla alapján történik. A maradékot visszaadjuk.

A különböző helyzetekre ÁSZF-ünk ad minden igényt kielégítő választ. A bérlés létrejöttével a bérlő automatikusan elfogadja az ÁSZF-et. Ettől függetlenül arra törekszünk, hogy mindenki elégedetten távozzon tőlünk, tehát fogunk mindkét fél számára elfogadható megoldást találni!

A balatonföldvári Bahart kikötőbe minden hajóhoz egy parkoló kártya tartozik, tehát hajónként 1 autó díjmentesen parkolhat a kikötő zárt, bekamerázott területén.

Hajóink Bahart matricával rendelkeznek, így valamennyi Bahart kikötőben díjmentesen tölthetnek (maximum meghatározott számú) vendégéjszakát. Egyéb kikötők díjairól az adott kikötő honlapján lehet tájékozódni.