2017.-től a Nemzeti Közlekedési Hatóság átkerült a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá. Márciustól bevezették a számítógépes tesztvizsgát, így a vizsgadíjak lecsökkentek és a vizsgák új helyszínen kerülnek lebonyolításra. Részletek a Vizsgáról menüpontban.

2014. januárjától a Nemzeti Közlekedési Hatóság bevezette az EU szabványos mágneskártya formátumú kedvtelési képesítéseket.

A képesítést a sikeres vizsga után személyesen kell kérvényezni formanyomtatvány kitöltésével, valamint a 13 000 Ft eljárási díj befizetésével, és 1 db igazolványkép leadásával az NKH budapesti vagy regionális kirendeltségeinek ügyfélszolgálatán.

Az elkészült képesítéseket az NKH postázza.

2013. július 22-én lépett hatályba a nemzeti fejlesztési miniszter 42/2013. (VII.19.) NFM rendelete a hajózási képesítésekről szóló 15/2001. (IV.27.) KöViM rendelet módosításáról, melynek értelmében csökkent a hajós vizsgák díja.

A rendelet az alábbi fontos változásokat tartalmazza még:

A képesítővizsgák tantárgyai

 1. A belvízi kedvtelési célú kisgéphajó-vezetői vizsga:
  1. Hajózási Szabályzat
  2. hajózási ismeretek – kisgéphajó,
  3. gyakorlati vizsga – kisgéphajó.
 2. A belvízi kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezetői vizsga:
  1. Hajózási Szabályzat,
  2. hajózási ismeretek – vitorlás kishajó,
  3. gyakorlati vizsga – vitorlás kishajó.

A rendeletmódosítás hatályba lépése előtt sikertelenül vizsgázó és ismétlő vizsgára utasított (kettőnél több tantárgyból sikertelen) vizsgázó a rendeletmódosítás következményeként, 2013. július 22-től azonnalvizsgára jelentkezhet, ami első vizsgának számít.

A vizsgák díjszámításakor a rendeletmódosításban meghatározott vizsgatárgyak darabszáma kerül figyelembe vételre, azaz egy kisgéphajó vezetői vizsga esetén két elméleti vizsgatárgy (2x6 000 = 12 000 Ft) és egy gyakorlati vizsgatárgy (18 000 Ft) vizsgadíjat kell a vizsgázónak befizetnie a vizsga előtt. Amennyiben mind kisgéphajós, mind pedig vitorlás vizsgát kíván az ügyfél tenni, abban az esetben 3 elméleti vizsgatárgy (3×6 000 = 18 000 Ft) és két gyakorlati vizsgatárgy (2×18 000 = 36 000 Ft) vizsgadíjat kell befizetni. Egy meglévő (pl. kisgéphajó-vezetői) képesítés kiegészítése egy másik (pl. vitorlás kishajóvezetői) képesítés esetén a Hajózási Szabályzat elméleti vizsgát nem kell letenni.

A rendeletmódosítás hatályba lépése előtt befizetett vizsgadíjak esetében a többlet befizetést a Hatóság a befizető részére visszautalja.

A sikertelen vizsgákat tekintve megszűnik az „ismétlő vizsga” fogalma, helyette a javító vizsga kerül alkalmazásra minden esetben. Nincs korlátozva a javító vizsgák száma, de azok sikeres befejezésére továbbra is egy év áll a vizsgázó rendelkezésére.