Vitorlás kishajó vezetői tanfolyam

A belvízi „sport és kedvtelési célú vitorlás kishajó vezetői” képesítés nemzetközi érvényű, vagyis Európa összes belvizén (folyóin, tavain) olyan vitorlás kishajó vezetésére jogosít, melynél a hajótest hossza a 20 métert nem éri el, s a hajón 12 főnél több utas szállítása nem engedélyezett. Olyan kishajóra, amely gazdasági célból folytat hajózási tevékenységet, hivatásos képesítés kell (12 főnél több utas szállítása esetén hivatásos A képesítés szükséges).

Ha a vízi jármű hossza a 7 métert, névleges vitorlafelülete a 10 m2-t, illetve a motor teljesítménye a 7,5 kW-t nem éri el, vezetéséhez nem kell képesítés.

Kisgéphajó vezetői tanfolyam

A kisgéphajó vezetői vizsgafelkészítést azoknak ajánljuk, akik vitorlástanfolyamunkon vesznek részt, és kiegészítésként szeretnék megszerezni a vitorlás mellé a motoros jogosítványt is.

Aki kisgéphajós képesítést (is) szeretne, annak a Hajózási Szabályzat és a "vitorlás ismeretek" tantárgyon kívül a "kisgéphajós ismeretek" tantárgyból kell tesztvizsgát írnia, majd a gyakorlati kisgéphajó vizsgát kell sikerrel teljesítenie. A vizsga ugyanazon a napon van.

Kisgéphajónak (a köznyelvben „motorcsónak”) nevezzük a legalább 7,5 kW motorteljesítményű gépi berendezéssel hajtott vízi járműveket. Az ilyen járművekre kisgéphajó-vezetői engedély szükséges. Hazai tavainkon - a Tisza-tó kivételével - tilos a kisgéphajózás, ezt a jogosítványt a következő módon hasznosíthatjuk:

  • Folyóinkon kisgéphajó vezetésére
  • Elektromos hajó vezetésére
  • Ha vitorlásunkon 7,5 kW-nál erősebb segédmotor található, és szélcsend vagy közelgő vihar esetén beindítjuk a motort, hajónk ilyenkor már kisgéphajónak minősül és jogosítványköteles.

 

A kisgéphajó vizsgafelkészítés során az alábbi vizsgamanővereket tanítjuk:

  • iránytartás, kanyarodás, kormány és gáz összehangolt kezelése
  • tolatás
  • fordulás szűk helyen
  • elindulás és kikötés oldallal parthoz állással


Hivatásos kishajó vezetői képesítés

15/2001. KöViMrendelet előírása alapján a gazdasági tevékenységet folytató úszólétesítmények vezetéséhez hivatásos képesítés szükséges. (oktatási tevékenységet folytató hajók, vízitaxi, menetrendi személyszállítás, vízi mentés, stb.)

Csak elméleti tanfolyam

 A hajózásra alkalmatlan téli hónapokban lehetőséget kínálunk a kishajó-vezetői képesítést megszerezni vágyóknak, hogy elsajátítsák az ehhez szükséges elméleti anyagot, és abból akkreditált hatósági vizsgát tegyenek.

A foglalkozásokat hétköznap délutánonként tartjuk 16-20 óráig.

Az elméleti képzés helye: Budapest, Műszaki Egyetem
Vizsga helye:
Az ITM SZEV vizsgaterme: Budapest, XIII. Váci út 188.
Időpontok:

Az elméleti tanfolyam ára: 30 000 Ft

A jó idő beköszöntével így nekik már nem kell „magolni”, csak gyakorlati képzést kapnak balatonföldvári bázisunkon, és vizsgázniuk is csak gyakorlatból kell. A Budapesten elméleti vizsgát tett hallgatóinknak elsőbbséget biztosítunk tavaszi kurzusainkon. Mivel az ehhez a kurzushoz tartozó gyakorlati oktatás időtartama lényegesen hosszabb (2×3 egész nap), ezt a verziót azoknak is ajánljuk, akik úgy érzik, a 6×fél nap vitorlázás kevés lesz nekik a magabiztos hajóvezetés elsajátításához.

Az elméleti és gyakorlati vizsga között nem telhet el 18 hónapnál hosszabb idő.

Csak gyakorlati képzés

Ez az opció csak a Budapesten elméleti vizsgát tett hallgatóink számára elérhető(!), a téli elméleti képzés „befejezése”. Számukra a gyakorlati oktatás a mindenkori két első tanfolyamunk időpontjával esik egybe (előzetes egyeztetés alapján). Amíg a többiek délelőtt elméleteznek, addig nekik egész napos gyakorlati oktatás folyik, így a rendkívül intenzív tanulás révén alaposabb gyakorlati tudásra lehet szert tenni a két hosszú hétvége alatt.

Vitorlás gyakorlati oktatás ára:  60 000 Ft
Kisgéphajó gyakorlati oktatás ára: 40 000 Ft