Vitorlás kishajó vezetői tanfolyam

A belvízi „sport és kedvtelési célú vitorlás kishajó vezetői” képesítés nemzetközi érvényű, vagyis Európa összes belvizén (folyóin, tavain) olyan vitorlás kishajó vezetésére jogosít, melynél a hajótest hossza a 20 métert nem éri el, s a hajón 12 főnél több utas szállítása nem engedélyezett. Olyan kishajóra, amely gazdasági célból folytat hajózási tevékenységet, hivatásos képesítés kell (12 főnél több utas szállítása esetén hivatásos A képesítés szükséges).

Ha a vízi jármű hossza a 7 métert, névleges vitorlafelülete a 10 m2-t, illetve a motor teljesítménye a 7,5 kW-t nem éri el, vezetéséhez nem kell képesítés.

Kisgéphajó vezetői tanfolyam

A kisgéphajó vezetői vizsgafelkészítést azoknak ajánljuk, akik vitorlástanfolyamunkon vesznek részt, és kiegészítésként szeretnék megszerezni a vitorlás mellé a motoros jogosítványt is.

Aki kisgéphajós képesítést (is) szeretne, annak a Hajózási Szabályzat és a "vitorlás ismeretek" tantárgyon kívül a "kisgéphajós ismeretek" tantárgyból kell tesztvizsgát írnia, majd a gyakorlati kisgéphajó vizsgát kell sikerrel teljesítenie. A vizsga ugyanazon a napon van.

Kisgéphajónak (a köznyelvben „motorcsónak”) nevezzük a legalább 7,5 kW motorteljesítményű gépi berendezéssel hajtott vízi járműveket. Az ilyen járművekre kisgéphajó-vezetői engedély szükséges. Hazai tavainkon - a Tisza-tó kivételével - tilos a kisgéphajózás, ezt a jogosítványt a következő módon hasznosíthatjuk:

  • Folyóinkon kisgéphajó vezetésére
  • Elektromos hajó vezetésére
  • Ha vitorlásunkon 7,5 kW-nál erősebb segédmotor található, és szélcsend vagy közelgő vihar esetén beindítjuk a motort, hajónk ilyenkor már kisgéphajónak minősül és jogosítványköteles.

 

Ahhoz, hogy valaki elsajátítsa az önálló hajóvezetést, egy legalább öt napos tanfolyamra van szükség, ahol megbeszéljük a legfontosabb elméleti tudnivalókat, de mégis inkább a gyakorlati képzésen van a hangsúly. 

Mivel a rendelkezésre álló idő meglehetősen rövid, az eredményesség érdekében célratörő képzési rendszert dolgoztunk ki, mely lehetővé teszi a gyakorlati képzés hangsúlyozását azáltal, hogy – a felnőtt képzésben megszokott - önálló tanulásra ösztönöz:

A hajózásra alkalmatlan téli hónapokban lehetőséget kínálunk a kishajó-vezetői képesítést megszerezni vágyóknak, hogy elsajátítsák az ehhez szükséges elméleti anyagot, és abból akkreditált hatósági vizsgát tegyenek.

A foglalkozásokat akkreditált e-learning rendszer segítségével tartjuk

Az elméleti képzés: Videós előadások és online gyakorló tesztek segítségével
Vizsga helye: A KAV (Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont) SZEV vizsgaterem (Budapest, Váci út 188.)
Időpontok: minden hétfőn vagy szerdán NKH-s nyitott vizsga, valamint a képzőszervi vizsgaidőpontok (lsd. honlap Időpontok)

A távoktatási rendszer lényege, hogy a hallgató önállóan készül fel a tesztvizsgára, a képzés nincs helyhez és időhöz kötve, akár otthonról egy internettel ellátott számítógépről fel lehet készülni a hatósági vizsgára megfelelő tananyag és konzultációs lehetőség felhasználásával.

A képzés során az általunk minden jelentkezőnek – szerződés alapján – biztosított tesztvizsga.hu hozzáférés az alábbi elemeket tartalmazza:

Ezt a lehetőséget azoknak kínáljuk, akiknek már van képesítésük, de nem volt lehetőségük gyakorolni a vizsga óta, és most szeretnék átismételni az alapokat, hogy azután önállóan hajózhassanak. Ez a kurzus a mindenkori tanfolyamok második hétvégéjével esik egybe, tehát péntek-szombat-vasárnap.

Ezeken a napokon átismételjük a hajók felszerelését, a motorok kezelését, a vitorlaállítást, az alapmanővereket, vagy igény esetén akár a vízből mentést is.

A gyakorlást hivatásos oktatók vezetik.

Ezen a kurzuson résztvevő hallgatóinknak a későbbiekben lehetőséget biztosítunk oktatóhajóink bérlésére.

Hétköznapokon lehetőség van egyéni tudásfrissítő foglalkozás igénybevételére is. Személyre szabott ajánlatunkat kérje email-ben!

Horvátországi „B” kategóriás tengeri kishajó vezetői tanfolyam és vizsga

A felkészítés és a vizsga helyszíne: Horvátország, Zadar
Vizsga időpontok: 

Tanfolyam napja Vizsga napja
2018. február 16. 2018. február 17.

 

Jelentkezem 

Ára: 300 euro (nem tartalmazza az útiköltséget, illetve a szállás és az étkezés díját!)

jeanneau36iNagyhajós manővertréningünket azoknak ajánljuk, akik már magabiztosan vitorláznak kisebb hajókkal és szeretnének gyakorlatot szerezni 34 láb feletti beépített motoros hajón is, vagy charter hajó bérlésére készülnek és előtte szeretnének tapasztalatot szerezni.

Jeanneau 36i típusú, bérelhető- vitorlás hajónkon lehetőség nyílik

  • a boxból történő ki- be állás gyakorlására orrsugár kormánnyal, vagy a nélkül,
  • a nagyobb hajókon használt vitorlázat biztonságos kezelésének gyakorlására,
  • illetve átnézzük, hogyan kell „használni” egy ekkora méretű hajón a műszereket, gépeket, stb.,
  • valamint mire figyeljünk a hajó átvételekor.
 
A hajóról képeket itt találhat: http://www.hajoberles.holovits.hu/jeanneau36i