Gyakran Ismételt Kérdések

Távoktatás

Annak ajánljuk, aki:

 • maga akarja beosztani a tanulásra szánt idejét
 • képes az önálló tanulásra, az egyéni vizsga-felkészülésre
 • nagyon elfoglalt, ezért nem szívesen utazna az oktatás helyszínére
 • szívesen tanul internet és számítógép segítségével
 • kedveli a telefonos konzultáció kötetlenségét
 • már ismeri a vitorlázás alapjait, így a három nap gyakorlat elegendő lesz a felkészüléshez

Távoktatással csak az elméleti képzés váltható ki!

Személyes részvételű tanfolyamok

a.) Elméleti tanfolyam a Műegyetemen a téli hónapokban

Annak ajánljuk, aki

 • szívesen tanul egy jó csapatban, egyetemi „légkörben”
 • jobban kedveli a kétoldalú kommunikáción alapuló oktatást
 • igényli az azonnali visszacsatolás és személyes konzultáció lehetőségét
 • már télen „túl akar esni” az elméleti képzésen és vizsgán
 • hosszabb időtartamú gyakorlati oktatást szeretne (6 egész nap)
 • két részletben szeretné kifizetni a képzést (elmélet + gyakorlat)

b.) Balatoni kurzusok

Azoknak ajánljuk, akik párhuzamosan szeretnék az elméleti és gyakorlati tudnivalókat elsajátítani a Balatonon egy vidám, „nyaralós” hangulatú kurzus keretében a hajózási szezonban.

C.) Vitorlás tanfolyam extra

6+2 napos képzésünket azoknak ajánljuk, akik több szabadidővel rendelkeznek, és szívesen tanulnának meg egyéb fontos – az önálló vitorlázáshoz nélkülözhetetlen-– manővert, vagy úgy érzik a 6×½ nap vitorlázás kevés lesz nekik és további gyakorlást igényelnek.

A nálunk végzett hallgatók részére lehetőséget biztosítunk oktatóhajóink bérlésére.

Amennyiben kisebb, svertes hajót szeretne bérelni, figyelmébe ajánljuk partnereink ajánlatait.

Igen! Igény esetén vitorlás iskolánk további 1 alkalommal gyakorlási lehetőséget biztosít tanulóinak térítés fejében az általunk megjelölt időpontban.

A teljes szélcsend igen ritka a Balatonon, ha azonban mégis előfordul, ezt az időt a kikötői
ki-, beállások megtanulására, a hajók felszerelésének, a különböző csomók megkötésének gyakorlására fordítjuk.

Igen, a Hajózási Szabályzatot – amely a legnagyobb anyagrész – elektronikus formában elküldjük a tanfolyam előtt, otthoni előre tanulással a tanfolyam estéi nyaralósabb hangulatúvá tehetők, de tantervet úgy alakítottuk ki, hogy a vizsga előzetes tanulás nélkül is letehető.

Ha a tesztek közül akár egy nem sikerül, a vizsgázó nem bocsátható gyakorlati vizsgára. A gyakorlati vizsgán való részvétel feltétele a sikeres elméleti vizsga.

Pótvizsgára való jelentkezés esetén a Nemzeti Közlekedési Hatóság számlájára kell befizetni a pótvizsgadíjat, és az ezt igazoló dokumentumot, valamint a Pótvizsga jelentkezési lapot emailben eljuttatni hozzánk, megjelölve a kívánt pótvizsgaidőpontot.

NKH számlaszáma: 10032000-00289926-00000000

A kikötőben számos étkezési lehetőség van: büfék, éttermek stb. Nagyáruházak (Tesco, Spar) 500-1000 méteres körzetben találhatók.

Nem, a motoros oktatás elméleti anyaga megegyezik a vitorlás kishajóéval, a gyakorlati oktatás a vitorlázással párhuzamosan folyik, a vizsga is ugyanazon a napon van.

Balatonföldvár a déli part egyik legkedveltebb városa, számos szálláslehetőséget kínál a kiadó szobáktól a 4 csillagos szállodákig.

Vitorlás iskolánk szállásadó partnercége kedvező áron kínál tiszta, csendes, központi helyen fekvő szállást 10 perc sétára a Kikötőtől.

Kérjen árajánlatot és foglaljon szállást az online jelentkezési lap Megjegyzés rovatán keresztül!

Sportos hallgatóinknak igény esetén ingyen szállást biztosítunk hajóinkon.

Az elméleti oktatásra füzet és írószer szükséges, a HSZ tesztek gyakorlásához nélkülözhetetlen egy laptop vagy notebook.

A gyakorlati képzésnél nyáron naptej, folyadék, fejfedő, hosszú ujjú póló és világos talpú sportcipő vagy ún. deck cipő ajánlott, tavasszal és ősszel meleg, vízhatlan ruha szükséges.

2009. január 1-től megszűnt az egyéni felkészülés és egyéni vizsgázás rendszere, hajóvezetői vizsgát csak jóváhagyott képzőszerv által szervezett tanfolyam keretében lehet letenni. Akkreditált oktatási intézményünk megszervezi (a feltüntetett vizsgaidőpontokban) a kihelyezett hajóvezetői vizsgát, a hatósági vizsgabizottság kiszállását. A vizsgatermet és a vizsgahajókat mi biztosítjuk.

Hallgatóink a teljes elméleti vizsgaanyagot, valamint a HSZ-t és a hozzá tartozó gyakorló teszteket megkapják digitális formában CD-n.

Felsőoktatási intézmények hallgatóinak igény esetén ingyenes szállást biztosítunk hajóinkon.

Flottánk 4 db 26 lábas Sudár típusú hajóból áll. Ezek a tőkesúlyos hajók jól manőverezhetők és biztonságosak. A kisgéphajós jogosítványt is megszerezni vágyók egy 100 lóerős Fűke 550-essel gyakorolhatnak. Fiatalos, sportos tanulóinknak – igény esetén - lehetőséget biztosítunk svertes yollék (Kalóz) kipróbálására is. A vizsga tőkesúlyos hajókon lesz. 

Minden tőkesúlyos hajón külön oktató vezeti a gyakorlatot. Kadétjaink az utolsó napon önállóan vitorlázhatnak motoros kísérettel.

A hatósági vizsgadíj, a képesítés kiállításának díja, illetve a leutazás, az étkezés és a szállás költsége. A tanfolyamdíj tartalmazza az elméleti és gyakorlati oktatás, tananyag, hajóüzemanyag, kihelyezett vizsga hatósági kiszállási díját, a terembérletet, egyszóval valamennyi költséget, ami az oktatással kapcsolatos.

Ahhoz, hogy valaki megtanuljon hajót vezetni, legalább hat napos tanfolyamra van szükség, ahol a gyakorlati ismeretekre és a vizsgához szükséges elméleti oktatásra egyformán nagy hangsúlyt fektetnek. Tanfolyamainkon délelőttönként az elméleti tudnivalókat sajátítjuk el, délutánonként vitorlázunk. Elfoglalt hallgatóinknak a két hosszú hétvégés kurzusainkat ajánljuk, míg akik több gyakorlásra vágynak, választhatják egy hetes (7 nap+vizsga) képzésünket.