Ahhoz, hogy valaki elsajátítsa az önálló hajóvezetést, egy legalább hat napos tanfolyamra van szükség, ahol a gyakorlati ismeretekre és a vizsgához szükséges elméleti oktatásra fordított idő közel azonos.

Mivel a rendelkezésre álló idő meglehetősen rövid, az eredményesség érdekében célratörő képzési rendszert dolgoztunk ki, mely lehetővé teszi a gyakorlati képzés hangsúlyozását azáltal, hogy – a felnőtt képzésben megszokott - önálló tanulásra ösztönöz:

Tanfolyamaink a hatósági jogkörrel rendelkező Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Hajózási Főosztálya által kiküldött vizsgabizottság előtt történő vizsgával zárulnak. Az elméleti vizsgák helyszíne Budapest (XIII. Váci út 188. SZEV terem vagy Siófok (Krúdy sétány 2. át a zsilipen a kis szigetre) a gyakorlati vizsgát a balatonföldvári kikötőben tartjuk.

A tanfolyam időpontok az „Árak és időpontok” menüpont alatt találhatók .

A vizsgához bázisunkon a helyszínt és a vizsgahajót biztosítjuk. A vizsga számítógépes teszt írással kezdődik, melyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedési Hatóságának vizsgahelyszínein tartunk (Budapesten és Siófokon) A gyakorlati vizsga az eredmények feldolgozását követően egy másik vizsga napon Balatonföldváron folytatódik. A gyakorlati vizsgán csak azok vehetnek részt, akik minden tesztlapok "megfelelt" értékelésre írtak (legalább 75%-os eredmény). A vizsga eredményhirdetéssel zárul, a sikerrel vizsgázók a képesítesüket a NFM HF budapesti vagy regionális kirendeltségein személyesen igényelhetik a kérelmi lap kitöltésével illetve az eljárási díj befizetésével. Sikertelen vizsga esetén pótvizsga jelentkezési lap kitöltésével és a pótvizsgadíj befizetésével lehet újra vizsgázni.

A megkezdett vizsgát 1 éven belül be kell fejezni, ellenkező esetben minden tárgyból újra kell vizsgázni!

Az elméleti és a gyakorlati vizsga között maximum 18 hónap telhet el, után a teljes vizsgát újra kell kezdeni!

Vizsgadíjak

  • kedvtelési célú vitorlás kishajó vezetői vizsgadíj: 30.000 Ft
  • kedvtelési célú vitorlás kishajó + kisgéphajó vezetői vizsgadíj: 54.000 Ft
  • kedvtelési célú kisgéphajó vezetői vizsgadíj: 30.000 Ft (=csak kisgéphajó)
  • meglévő kisgéphajó vezetői jogosítvány miatt felmentett vitorlás vizsgadíj: 24.000 Ft (=kisgéphajós felmentéssel)